Articles

Cum să interpretăm corect rezultatul testului de sânge?

Cum să interpretăm Corect rezultatul testului său de sânge? Pentru majoritatea dintre noi, informațiile pe care le putem citi despre rezultatele unui test de sânge arata ca hieroglife. Numerele, literele și abrevierile sunt combinate aproape incomprehensibil și nu știm cum să le interpretăm. Astăzi, vă vom ajuta să înțelegeți principalele indicații.

Când mergem la medic pentru o examinare de rutină, protocolul include adesea un test de sânge și o probă de urină. Testul de sânge constă dintr-o taxă care este apoi analizată în laborator. Ceea ce dezvăluie, în general, rezultatele unui test de sânge?

Tipurile de analiză a sângelui

Sângele nostru conține celule roșii din sânge, celule albe din sânge și trombocite. Analiza măsoară numărul și tipurile de celule din sânge, controlând și aflați mai multe despre sănătatea generală.

în cazul unui test de sânge clasic. Cele mai generale date hematologice și biochimice sunt, în general, necesare (glucoză , colesterolul, trigliceridele etc.). În unele cazuri particulare, medicul poate completa analiza prin alte date, cum ar fi fierul, fibrinogenul etc.

  • echilibrul sanguin complet. Aceasta indică numărul de celule roșii din sânge, celule albe din sânge, trombocite și hemoglobină. Aceasta dezvăluie cazuri de infecție, anemie, coagulare … Acesta este cel mai frecvent test.
  • Panou metabolic de bază. Măsoară substanțele chimice prezente în sânge folosind plasma. Acesta aduce informații despre oase, mușchi, inimă, ficat și rinichi.
  • Studiul enzimelor cardiace. Un test care măsoară nivelurile de enzime și proteine de troponină I și T în sânge. Poate detecta un atac de cord.
  • test de coagulare. Determină nivelul de coagulare. Un rezultat cu un nivel anormal poate reprezenta un risc de sângerare sau coagulare în vasele de sânge.
  • Analiza pentru diagnosticarea bolilor cardiace. Examinați substanțele prezente în sânge încărcate pentru a transporta colesterolul. Dacă rezultatele sunt anormale, pacientul poate fi expus unui risc de boală cardiacă.

Interpretați rezultatele unui test de sânge

Rezultatele unei analize sunt în general însoțită de o serie de numere, numită valori de referință sau valori normale. Acestea se bazează pe rezultatele considerate normale pentru un grup sănătos de oameni și arată ce rezultat „normal” ar trebui să fie similar.

o hemogramă sanguină sau un test de testare, măsurați diferitele componente și caracteristici ale sângelui:

Hematierii (RBC) sau eritrocite.

Acestea sunt celulele roșii din sânge, a căror funcție este de a transporta plămânii de oxigen la toate celulele corpului. Acestea sunt cele mai numeroase celule din sânge. Înăuntru există hemoglobină (HB), care este responsabilă pentru transportul de oxigen și dă sângelui culoarea roșie caracteristică. În cazul anemiei, de exemplu, numărul de celule roșii din sânge și nivelele de hemoglobină sunt scăzute.

Acest parametru permite, de asemenea, analizarea altor date, cum ar fi corpuscularul mediu Volum (VGM, care se referă la mărimea celulelor roșii din sânge), hemoglobina medie (TCMH, care indică cantitatea de hemoglobină în fiecare căldură) și concentrația medie corpusculară în hemoglobină (CGMH, asociată cu cantitatea de hemoglobină din hematie ). Valorile considerate normale pentru celulele roșii din sânge sunt de 5 până la 6 milioane de microliter (μl) la bărbați și 4 până la 5,5 milioane de microliter (μl) la femei.

leucocite.

Acestea sunt celulele albe din sânge și reflectă activitatea de apărare a organizației. Numărul de leucocite crește în infecții și unele boli inflamatorii. Prin urmare, acest parametru permite, în general, evaluarea posibilității unei infecții. Există mai multe tipuri de leucocite, neutrofile, limfocite, monocite și eozinofile. Fiecare dintre ele joacă un rol specific în apărarea împotriva microorganismelor. În infecțiile bacteriene, de exemplu, numărul de neutrofile este mai mare. Valorile normale sunt între 4.000 și 11.000 / mm3 pentru bărbați și femei.

tampoanele.

Ei participă la coagularea sângelui.Dacă numărul lor este prea mic (normal este între 130.000 și 450.000 / ml), înseamnă că poate exista o problemă, cum ar fi bolile hematologice și tulburările hepatice, două dintre principalele cauze ale modificării numărului lor.

Parametrii care sunt măsurați cu datele biochimice sunt:

bilirubină.

Este un pigment gălbui care rezultă din degradarea celulelor roșii din sânge . Ficatul se descompune astfel încât să poată fi expulzat de scaun. Aceasta permite evaluarea funcției hepatice și biliare. Nivelurile sunt ridicate atunci când ficatul nu poate metaboliza în mod corespunzător (hepatopatii) sau în prezența problemelor de excreție bilă (de exemplu, calcule biliare). În unele cazuri, poate produce un ten gălbuie (icter). Valorile normale de bilirubină sunt între 0,3 și 1,3 mg / dl.

uree.

Măsoară funcția renală și gradul de hidratare. Oferă informații despre funcția renală. Nivelurile sunt între 7 și 20 de miligrame pe deciliter (mg / dl).

creatinină.

Acest compus organic este filtrat de rinichi și excretat în urină. Această valoare face posibilă verificarea funcționării rinichilor. Valorile normale sunt între 0,7 – 1,3 mg / dl la bărbați și 0,5 – 1,2 mg / dl la femei.

ionogram.

, de asemenea participă la studiul funcției renale. Acesta analizează valorile de sodiu, potasiu și clor. Ele sunt, în general, identificate prin simbolul tabelului periodic (NA, K și CI, respectiv). Valorile normale de sodiu sunt între 135-145 miloliquivalenți pe litru (Meq / L), valorile de potasiu între 3,5-5 milimoli pe litru (mmol / l) și valorile clorului între 100-105 mmol / l.

Uric acid.

Este produs în corpul nostru după metabolizarea nutrienților și a componentelor sanguine. O concentrație ridicată poate fi legată de calculele gute sau renale. Valorile normale ale acidului uric sunt între 2,4 – 6 mg / dl pentru femei și 3,4 – 7 mg / dl pentru bărbați.

Transaminaze.

Aceste enzime sunt în interiorul celulelor hepatice. Acestea sunt folosite pentru a detecta patologiile potențiale în funcțiile hepatice. Valorile sunt indicate după cum urmează: ALT / ALT (valoarea normală între 5 – 50 de unități pe litru (U / L) la bărbați și 5 – 35 U / l la femei; GPT / AST (0 – 41 U / L) și GGT (11 – 50 U / L). Dacă acestea sunt mai mari, acesta poate fi un semn de inflamație și poate trece de la hepatită la efectele toxice ale alcoolului sau ale anumitor medicamente.

glucoză.

Indică cantitatea de carbohidrați (zahăr) prezentă în sânge. Se consideră principala sursă de energie a celulelor. Nivelurile pot varia în funcție de timpul zilei Când eșantionul este îndepărtat. Nivelurile normale variază de la 70 mg / dl la 110 mg / dl „> Analizează grăsimile sau lipidele și unele dintre fracțiunile lor sunt studiate: colesterolul” bun „(HDL, lipoproteinele de înaltă densitate) și colesterolul” rău „(LDL, Lipoproto De densitate scăzută). Datorită caracterului său gras, nu este solubil în apa sângelui, deci are nevoie de lipoproteină pentru a ajuta: LDL și HDL sunt cele mai frecvente. Primul colesterol transportă țesuturile (prin urmare numele „rău”), iar al doilea elimină („bun”). Se consideră că un nivel corect de colesterol din sânge este mai mic de 200 mg / dl de colesterol total.

Vă rugăm să rețineți că datele pot varia în funcție de laborator, de vârstă, sex, de fitness sau dietă. Medicul dumneavoastră vă va ajuta să citiți și să interpretați rezultatele în funcție de particularitățile dvs. O dietă sănătoasă și un exercițiu regulat vă vor ajuta să vă simțiți mai bine și să împiedicați posibilele boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *